ВЕЧІР ДУХОВНОЇ МУЗИКИ

У рамках І Міжнародної науково-практичної конференції «ALTITUDO MUNDI SPIRITUALIS. Духовність у сучасному світі: просвітницько-культурологічний підхід», що проходила в Читальному залі бібліотеки Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім.Тараса Шевченка, відбувся Мистецький вечір духовної музики з участю мистецьких колективів академії, українських і польських гостей. Тож Концертна зала Гуго Коллонтая гостинно зустріла всіх охочих поціновувачів інструментального музичного мистецтва.

Відкрив програму виступ польського органіста, професора Віктора Лияка з творами «Fantazja G-dur BWV» Йоганна Себастьяна Баха, «Сhorał Vater unser im Himmelreich» Георга Бема, «Koncert d-moll BWV» Йоганна Себастьяна Баха та Антоніо Вівальді та «Chorał h-moll» Цезара Франка. Ельжбета Буднік з прелюдією «Затоплений собор» Клода Дебюссі, Світлана Бондар (Гуральна) з «Sinfonia C-dur» Паскуалє Анфоссі, «Canzona» невідомого автора,  «Sonata del Sign. d-moll» Доменіко Зіполі та Світлана Острова з авторським твором «Симфонія творіння: ч. 1 Початок Всесвіту, ч. 4 Мерехтливі світила».

Завершальну частину концертної програми склали пісенні твори «Agnus Dei» Антоні Хлондовського, «Ave verum» Вольфганга Амадея Моцарта і «Motet Exsultate, jubilate» Карла Дженкінса у виконанні камерного хору КОГПА ім.Тараса Шевченка під орудою Алли Афанасенко. 

Зауважимо, що вперше на мистецькому вечорі звучав електронний орган, подарований колективу академії польськими колегами. Тому й одним із приємних моментів концерту було вручення ректором нашої академії, професором Афанасієм Ломаковичем подяк професорові Віктору Лияку – за високу виконавську майстерність, активну концертну діяльність, розвиток, збереження та популяризацію органного мистецтва в Україні та преподобному каноніку, пароху парафії св. Івана Хрестителя в м.Юзефув Пьотру Клімеку – за відданість мистецькому покликанню, творчий внесок у розвиток музичної культури та подарований орган зі звуковою апаратурою для академії.

Програму концерту підготувала кандидат мистецтвознавства, доцент Світлана Гуральна. Звукорежисер Левко Харамбура.

konc1

konc2

konc3


Надрукувати