ПОПУЛІЗМ чи СВЯТО ДІОНІСІЯ?

Місто Діонісія, також відоме як Великий Діонісій, було частиною фестивалю, можливо, створеною під час тиранії Пісістрата в 6 столітті до нашої ери. Це свято проводилося, ймовірно, з 10-го по 16-е число місяця Елафеболіон, який стоїть на межі весняного рівнодення, тобто березень-квітень за сонячним календарем, через три місяці після сільської Діонісії, можливо, щоб відсвяткувати закінчення зими та збирання річного врожаю. За традицією, свято проводилося за містом Елевтер, на кордоні між Аттикою та Беотією.

Діонісії – свята у Стародавній Греції  на честь бога Діоніса. Великі Діонісії, або міські, (наприкінці березня – початку квітня, весняне рівнодення), включали урочисті процесії на честь бога, змагання трагічних і комічних поетів, а також хорів, які виконували дифірамби. Відзначалися з особливою пишнотою впродовж декількох днів у присутності гостей з інших держав.

Містерії під час урочистих святкувань заклали початки давньогрецького театру. Власне, перший у світі театр, спеціально облаштований для театралізованих вистав, – Театр Діоніса в Атенах, був частиною капища, присвяченого богові Діонісу, та основним місцем проведення урочистих святкувань Діонісій. Зрештою Афінський театр Діоніса став прототипом усіх античних та навіть сучасного театру.

На перший погляд може здатися: до чого б то нам тепер уся ця інформація? Проте студенти 11-І та 13-Іс груп Кременецької ОГПА ім.Тараса Шевченка так не вважають. Вони вирішили якось поєднати в часі далеке минуле і наше сьогодення, ознайомити з елементами грецької історії і провести деякі паралелі з сучасним українським суспільством.

З цієї причини юні історики без сторонньої допомоги підготували цікаву театральну сценку «Популізм чи свято Діонісія» – мінітрагікомедію, що висвітлює соціально-політичні проблеми Атен під час культового святкування Великих Діонісій, зокрема, взаємини тодішніх класів та характерні особливості людської натури, що під слабкістю легковажності обирає вино замість свободи. Тож крізь усю виставу червоною ниткою проходило болюче і німе запитання: чи ж не так і в Україні, де багато людей не стають на захист своєї землі та волі, а живуть, ніби війни і немає?

Ролі виконували: Торговець – Ілля Бай, Діоніс і режисер – Ірина Кутрань, Каліас – Марія Лакей, Клеон – Іван Максимюк, Міщани – Катерина Демідова, Денис Янчук, Анастасія Назарук, Гопліт – Роман Ткачук, Кавалерист – Ольга Венжинович, Жінка – Соломія Яцюк. Сценарист і Автор – Давид Лесь.

dionisiy1


Надрукувати