ПРО ОНЛАЙН-ШАХРАЙСТВО ТА КІБЕРБЕЗПЕКУ

Студенти 11-ТОк  і 31-ТОк груп Фахового коледжу КОГПА ім. Тараса Шевченка зі своїми кураторами Віталієм Писаренком і Сергієм Томашівським підготували і провели виховну годину до Дня безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом “Разом для найкращого Інтернету” з метою ознайомити студентів із правилами платіжної безпеки, вберегти їх від  випадків  шахрайства, поліпшити  обізнаність про кібергігієну, платіжну безпеку та сформувати культуру безпечної поведінки у віртуальному просторі.  

Мова йшла про платіжну безпеку в Інтернеті, шахраїв, види онлайн-шахрайства, зокрема у воєнний час, та правила нашої кібербезпеки. 

Отож, кожному з нас потрібно знати, яку інформацію в жодному разі не можна нікому повідомляти. Бо шахрай може представитися будь-ким: вашим другом, працівником поліції, банку, НБУ, Пенсійного фонду, Фіскальної та комунальних служб, мобільного оператора тощо.

Звісно, дії шахраїв є незаконними. І за таку діяльність вони обов’язково несуть покарання. Пошуком таких шахраїв займається Кіберполіція. Це Департамент Національної поліції України. Про випадки шахрайства необхідно повідомляти Кіберполіцію, щоб шахраїв могли знайти та покарати. 

А щоб наші дані залишалися у безпеці, потрібно дотримуватися простих рекомендацій. Є кілька ефективних способів захисту акаунтів у соціальних мережах: складний та унікальний пароль; багатофакторна автентифікація. 

Крім шахраїв, на акаунти українців полюють російські хакери. Згідно з інформацією від Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, доступ до приватних телефонів та компʼютерів громадян України – це один із векторів атак російських хакерів. Російські хакери постійно намагаються отримати інформацію про персональні дані звичайних громадян, доступи до їх облікових записів тощо. Кінцева мета російських хакерів - доступ до державних реєстрів та всієї інформаційної інфраструктури країни. Зокрема, вони намагаються її досягти через приватні застосунки та звичайних користувачів. 

Тому захист власних пристроїв – це не лише запобіжний захід, який вбереже ваші кошти, це передусім  безпека інформаційної інфраструктури всієї країни. Обов’язок кожного у воєнний час - захистити свої акаунти і дотримуватися правил кібербезпеки.

 Якщо ж у когось виникне бажання поліпшити власні навички із платіжної безпеки, то зможе ще зробити на сайті Національного Банку України  з платіжної безпеки  «#ШахрайГудбай». Це інформаційна кампанія, мета якої - навчити українців правилам безпеки безготівкових та онлайн-платежів. 

Отже, користуйтесь Інтернетом, дотримуючись простих правил і будьте у безпеці.

Вели програму Вікторія Голуб та Юрій Собчук. Технічне забезпечення - Євгенії Ткачук.

k1 k2

 


Надрукувати