ЛАСКАВО ПРОСИМО ДО СТУДЕНТСЬКОЇ РОДИНИ!

З нагоди Міжнародного дня Музики чудове свято «Посвята в студенти першого курсу» організували для юного поповнення представників спеціальностей «Музичне мистецтво» та «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» Фахового коледжу Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім.Тараса Шевченка їхні старші колеги-четвертокурсники та ведучі програми Ілона Богатюк і Софія Кравчук зі своїм груповим керівником Оксаною Дедю. Традиційно всі віддали данину пам’яті загиблим воїнам, яких вшанували хвилиною мовчання, а також подякували тим воїнам, завдяки яким ми маємо змогу проводити такі заходи.   

У Концертному залі Гуго Коллонтая звучали щирі вітання першокурсникам. Крім цього, від студентів-четвертокурсників вони отримали дружні, жартівливі, проте цінні настанови:  «Залишайтеся на парах, якщо ви думаєте, що викладач не помітить вашої відсутності; просто пам’ятайте: вони мають дар супергероїв; не бійтеся запитувати; єдине,чого варто боятися, – це не запитати про щось важливе і виявити, що у вас на тесті запитали те саме; не зволікайте, бо слова «потім» і «завтра» – це лише хитрощі для відкладання важливих справ. Як кажуть, краще сьогодні грати на сцені, ніж завтра мріяти про неї; якщо твій музичний інструмент не звучить, спробуй поговорити з ним: він може бути просто ображений на тебе; вчити всі ноти легко, а пам’ятати під час екзамену – це вже інша розмова; ніколи не підраховуйте, скільки разів ви запитували,  що було на минулій парі, це не формула для успіху; пам’ятайте: викладачі – це не дракони. Вони можуть дати вам безціні поради, якщо їх правильно підкорити; коли щось йде не так під час виступу, просто зроби вигляд, що це частина шоу або новий жанр «Експерементальний хаос»; нота, зіграна невпевнено, – це фальшива нота; неправильна нота, зіграна впевнено, – це імпровізація; пам’ятайте, що  в бібліотеці працювати не обов’язково, але це може бути хорошою практикою перед екзаменом; вчіть мови. Якщо ви не знаєте, як сказати «Я не знаю», спробуйте переконати «Я в процесі дослідження». Це звучить більш вражаюче. Ці настанови мають згодитися вам упродовж всього студентського життя».

І, звичайно, багато уваги було приділено Україні та ЇЇ Величності Музиці. Їм присвячували поезії, вона звучала в інструментальних творах та піснях юних обдарувань. Катерина Степанюк виконала пісню «Молитва за Україну», бандуристка Ангеліна Козак – інструментальний твір «Місяць в небі загойдався», Аріадна Антонюк – пісню «Музико, де ти живеш?» у фортепіанному супроводі Валентини Мацкової. Також прозвучали пісні «Місто спить» (студентка 4 курсу Соломія Харчук), українські народні пісні «Сховалось сонце за горою» (Інна Воронко та Марія Боднар) і «Закувала зозуленька» (другокурсниця Соломія Біденко), перлина української пісенної класики «Два кольори» (вокальне тріо Арсен Минайлюк, Володимир Танін, Антон Артемчук  у супроводі Олексія Литвина), «Не лякай» (дует Марія Скоропляс  і Володимир Іннішев), «Бо світ – то ми» (Інна Воронко Інна та Марія Боднар), «Ой там, на тім вигоні» (квартет студенток третього та четвертого курсів Інна Воронко, Марія Боднар, Юлія Черпалюк Юлія, Антоніна Наумчук). Музично-поетичну композицію «Мелодія душі» виконали Ольга Завальнюк і Соломія Харчук.

Перед початком церемонії посвяти у студенти винуватці свята зачитали традиційну клятву:

«Обіцяємо завжди прагнути до глибоких знань у музиці, вивчати її історію, теорію та практику, щоб стати справжніми майстрами своєї справи. Зобов'язуємося бути опорою та підтримкою один одному, ділитися досвідом і знаннями, щоб разом зростати та досягати нових висот. Обіцяємо творити зі щирістю та натхненням, вкладати у свою музику частинку себе та розкривати найглибші емоції через звучання. Обіцяємо служити мистецтву та своїй спільноті, сприяти розвитку культури і музичного середовища».

Другокурсники здійснили своїм молодшим колегам веселе освячення – на добрий початок, на гарний почин та на щедрий урожай талантів і побажали їм реалізувати свої здібності, відчути задоволення від життя і праці на благо собі та рідній Україні. Бо це край щедрих, гостинних і волелюбних і талановитих людей, де кожна людина народжується із зерном в руці. Тільки потрібно знайти йому своє поле… А Музика – це мова, яка об’єднує людей з різних куточків світу, дарує емоції, надихає на творчість і створює незабутні миті. Тож на завершення свята прозвучав Гімн музпеду «Всіх нас музика єднає» у спільному виконанні учасників свята.  

Хай же студентський шлях ваш буде мирним, цікавим, багатим на корисні знання і незабутнім протягом життя.

muz posv


Надрукувати