ЖИТТЯ КРІЗЬ КНИГУ і КНИГА КРІЗЬ ЖИТТЯ

Дари друкованого слова є  традиційним  і  значним джерелом комплектування книжкового фонду  бібліотеки КОГПА ім. Тараса Шевченка. А ми продовжуємо славну традицію і знайомимо читачів з іменами колекціонерів та їхніми книжковими дарунками нашій книгозбірні.

Герой нашої сьогоднішньої зустрічі – Анатолій Багнюк – головний редактор газети «Замок», відмінник народної освіти України, член НСЖУ (2008), депутат Кременецької  міської ради  3-х скликань. Його життєве покликання – філософ: за освітою (у 1973 р. закінчив філософський факультет Київського національного університету); за професією  (50 роки  викладав філософію та інші суспільні дисципліни в Кременецькому педагогічному училищі – коледжі – інституті – академії). Та найголовніше – він філософ за стилем життя. Адже, на думку Сергія Кримського, філософ – це людина зі специфічним способом мислення, яка перетворює явища свого життя на проблеми, що потребують вирішення.  Крім цього, наш гість – автор 25 художніх, науково-популярних, і навчально-методичних книг, наукових праць у різних вітчизняних виданнях.

Під час невимушеної розповіді автор наголосив на тому, все його життя пов’язане з книгами. Він з дитинства мріяв про власну бібліотеку, тому розпочав збирати друковані пам’ятки  людської думки з ранньої молодості. Тож нині книжкова колекція нараховує понад 1500 прим. Цього літа відбулася знакова подія для нашої бібліотеки: книжкове зібрання Анатолія Лаврентійовича перейшло на довічне зберігання та використання студентами та викладачами. Колекція нараховує  1538 примірників. Оскільки сам дарувальник філософ, тож тематична й змістова спрямованість його книгозбірні теж переважно спрямована у суспільно-політичне русло знань. Переважно це видання вітчизняні та провідних зарубіжних видавництв, що містять праці відомих українських та світових філософів, істориків та соціологів. Особливість колекції полягає у професійному доборі власником кращих видань.

 b2  b1

Надзвичайну цінність являють серійні видання  «Філософська спадщина». Це твори Аристотеля, Платона, Ф.Бекона, Гегеля, Канта та ін. До цієї серії увійшли твори українського філософа Г.С.Сковороди, написані ним у 70–90-х роках XVIII ст., а також епістолярна спадщина філософа, що становить понад сто двадцять листів, його філологічні дослідження та переклади.

Подарована бібліотечна серія «Мислителі минулого» складається з 31 примірника. Це низка невеликих за обсягом книг, що містять основні відомості про життя та погляди корифеїв світової філософії. У додатках до кожної книги містяться уривки з найважливіших творів даного мислителя. Більшість подарованих книг стали єдиними примірниками в нашій книгозбірні. Серед них – окремі твори Плутарха, Мирослава Поповича, Феофана Прокоповича, найповніше видання творів Горація в  Україні.

Колекція включає значну кількість видань з мовознавства, літературознавства та творів художньої літератури, книги довідкового та енциклопедичного змісту, а також науково-популярна література. Значна частина книг колекції містять екслібрис А. Л. Багнюка, що засвідчує належність книги до його власної бібліотеки.

Книжкові дарунки Анатолія Багнюка почали надходити до фонду бібліотеки  ще з 1992 року. Автор дарував бібліотеці обов’язковий примірник свого наукового доробку (в більшості випадків не один), а в загальній кількості на даний час це 27 назв / 154 примірники.

У ході зустрічі з вітальними словами до Анатолія Багнюка звернувся ректор академії, професор Афанасій Ломакович, який вручив винуватцю події Лист-подяку за багаторічну плідну працю, розвиток філософської думки та вагомий внесок у становлення вищої освіти у Волинському краї.

До цікавих спогадів долучилися педагоги-науковці, друзі та його молоді  вихованці.

Від всього колективу бібліотеки висловлюємо щиру вдячність Анатолію Лаврентійовичу за поповнення бібліотечного фонду такими цінними скарбами, якими будуть мати нагоду скористатися наші вдячні читачі. Надіємося на подальше поповнення авторських праць.


Надрукувати