ХАЙ ВІЙНУ ЗАБЕРУТЬ ЖУРАВЛІ

Тема війни проходить сьогодні через серце кожного українця, який не байдужий до долі рідної землі. Бо ж наша Україна – це країна працьовитих і добрих, щирих і привітних, веселих і гостинних людей, які ніколи не поневолювали інші народи, а лише вміло захищалися від ворога. Історія нашого народу – це війни і повстання, це сльози і перемоги, це незламність Байди і крилаті козацькі «чайки», це буйні веселощі на Січі після перемог і плач полонянок в неволі. Це ненависть і любов, вірність і зрада. Це гарячі серця Січових стрільців і Героїв Небесної Сотні. Це тисячі патріотів нашої держави, які зараз знаходяться на передовій, захищаючи свободу, незалежність та територіальну цілісність України.

Про все це йшлося на літературному вечорі, підготовленому головою циклової комісії групових керівників Фахового коледжу Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім.Тараса Шевченка та працівниками бібліотеки академії.

«Хай війну заберуть журавлі»... Ця поезія Людмили Галінської, винесена у назву заходу як найзаповітніша мрія нашого народу, відкрила читання у виконанні ведучих Марії  Бойко та Нелі Цьонь. Студент 41-Мк групи Макарій Гусак доповнив цю мрію піснею Олександра Злотника на вірші Степана Галябарди «Я тебе ненавиджу, війна». Його виступ продовжила Ганна Гоц із 41-Мк групи власними поезіями та піснею Андріани  на вірші Віктора Винника «В нашому серці» 

На знак вшанування світлої пам’яті тих, хто загинув у боротьбі за нашу  незалежну державу, увійшовши у безсмертя, учасники запалили свічки, схилили голови і пом’янули їх хвилиною мовчання під демонстрацію відеоряду загиблих героїв.

Поетичний марафон підхопили першокурсниці-«дошкільники» Катерина Савчук («Дивлюсь на світлини бійців…» Світлани Александрової) і Наталія Дячук («У стрічці новин загиблі герої…» викладача коледжу Марії Коменярської). Авторський вірш «Достатньо однієї іскри» прочитала студентка 41- ТОк групи Вікторія Камінська. Цей поетичний цикл доповнили студенти 11-Дк групи Дарина Малищик, Катерина Шевчук, Вероніка Корчевська та Наталія Дячук з піснею Ярослави Хоми «Сила роду».

Наступну пару авторських поезій представили студент 21-ТОк групи Іван Бобрик («Лист додому», студентка 11-Дк групи Вікторія Чух («Україна в серденьку моїм») та її старша колега по спеціальності, третьокурсниця Вікторія Романюк (« Людино, на хвилинку зупинись…»). Студентка 21-Мк групи Боднар Марія зворушила стривожені душі присутніх піснею Володимира Домшинського на вірші  Соломії Українець «Плакала калина».

Завершальну частину читань презентували виключно першокурсники: Тетяна Кондратюк (11-Рк, «Україна-мати» Валентини Мірошник), Марія Дмитрук (11-Фк, «Лист солдату» Олександра Кобилякова) Інна Климчук (11-ТОк, «Любіть Україну» Володимира Сосюри). Пісенні твори прозвучали у виконанні представників 11-Мк групи: вірші та музика Христини Панасюк «Ти підбори змінила на берці» – Іванна Журибіда; вірші та музика Люсі Кави «Незламна» – Ліза Голуб:   «Я Україна» – Марія Скоропляс.

Поезії звучали у фортепіанному супроводі Валентини Мацкової на фоні тематичної виставки, презентованої колективом бібліотечних працівників.

Дійсно, багато поколінь українців поклали своє життя на вівтар української державності. Ми наповнені духом своїх волелюбних предків, багатою історією. І якщо хочемо осягнути минуле України, то маємо багато вчитися, знати і пам’ятати…

iterat


Надрукувати